Jitrocel kopinatý

03.06.2022

Jitrocel najdeme již od května a užívat si ho můžeme až do srpna. Sbírají se hlavně jeho listy nejlépe ještě před květenstvím, využít se dají ale i kořeny a semínka Jitrocele. Jeho skvělé léčivé účinky mají významné místo v tradičním léčitelství, proto se hodí ho mít v každé domácí lékárně. Hravě si totiž poradí s kašlem ale třeba i se zažíváním!

Léčivé účinky:

  • K léčení se využívaly nejen listy, ale také kořínky a semena jitrocele.
  • Rychle nám pomůže, když nás bodne komár či spálí kopřiva, protože urychluje hojení a zmírňuje otok.
  • Používá se také při kašli a nachlazení nebo zažívacích problémech, přispívá k zachování normální funkce dýchacího systému, podporuje funkci střevního traktu a mikrobiální rovnováhy.
  • Příznivě působí také na stav kloubů, posiluje imunitní systém, napomáhá dobrému trávení a podporuje funkci jater, působí jako antioxidant.
  • Obsahuje: slizové látky, glykosid aukubin, třísloviny, hořčiny, karotenoidy, xantofyly, vitamín C, kyselina křemičitá a další látky

Bylina se nedoporučuje užívat těhotným či kojícím ženám

Možná záměna:

V ČR najdeme spoustu druhů Jitrocele, nejčastěji se ale setkáte s Jitrocelem větším, Jitrocelem prostředním a právě s našim Jitrocelem Kopinatým, který má také nejvíce účinných látek. Bát se ale nemusíte, všechny druhy Jitrocele jsou léčivé.  

Jitrocel prostřední   –   Jitrocel kopinatý   –   Jitrocel větší
Jitrocel prostřední – Jitrocel kopinatý – Jitrocel větší

Magické účinky:

  • Jitrocel je silná ochranná bylina a prý dokáže ochránit proti hadům.
  • Dokáže chránit i při cestách, je tedy dobré si jej například ponechat v aute ve škapulíři.
  • Zavěšený doma chrání naše obydlí.

Recepty:

Poupata a mladá květenství jitrocele se dají v kuchyni též použít.  Poupátka se dají nakládat na kyselo nebo na způsob kaparů. Mladé výhonky mohou sloužit jako ozdoba do teplé kuchyně, například do pečení nebo jídel z vařených brambor.

JITROCELOVÝ SIRUP

  • Listy jitrocele ukládám s cukrem střídavě (případně ještě s citrónem) po vrstvách do zavařovací sklenice a vše silně stlačím.
  • když je sklenice plná, zasypu ji ještě trochu cukrem. Umístím na teplejší slunné místo a nechám zhruba 2 - 5 dní odpočinout. 
  • Cukr se rozpustí a vytáhne z jitrocele šťávu. Pak přecedím a vymačkám všechnu šťávu z jitrocele. 
  • Sirup přeliji do lahviček, uchovávám v chladu a temnu.
  • Njevíce nám sirup pomůže při kašli a zažívacích problémech.

Podzim už je v plném proudu a s ním i každoroční úroda dýní. Zpracovat je můžeme nejrůznějšími způsoby, jeden z mých oblíbených je právě dýňový koláč, který je zdravý, výživný a dokonce i chutný!

Šípek

03.10.2023

Šípky jsou plody růže, dokonce i té, kterou pěstujete doma na zahrádce a i ty mají léčivé účinky a dají se sbírat.

Dobromysl, neboli oregano všichni moc dobře známe z kuchyně. Jeho vůni i chuť máme pravděpodobně spojenou hlavně s italskou kuchyní, použít se dá ale i jinak!