Dýňový koláč
Podzim už je v plném proudu a s ním i každoroční úroda dýní. Zpracovat je můžeme nejrůznějšími způsoby, jeden z mých oblíbených je právě dýňový koláč, který je zdravý, výživný a dokonce i chutný!
Jitrocel najdeme již od května a užívat si ho můžeme až do srpna. Sbírají se hlavně jeho listy nejlépe ještě před květenstvím, využít se dají ale i kořeny a semínka Jitrocele. Jeho skvělé léčivé účinky mají významné místo v tradičním léčitelství, proto se hodí ho mít v každé domácí lékárně. Hravě si totiž poradí s kašlem ale třeba i se zažíváním!
Bylina se nedoporučuje užívat těhotným či kojícím ženám
V ČR najdeme spoustu druhů Jitrocele, nejčastěji se ale setkáte s Jitrocelem větším, Jitrocelem prostředním a právě s našim Jitrocelem Kopinatým, který má také nejvíce účinných látek. Bát se ale nemusíte, všechny druhy Jitrocele jsou léčivé.
Poupata a mladá květenství jitrocele se dají v kuchyni též použít. Poupátka se dají nakládat na kyselo nebo na způsob kaparů. Mladé výhonky mohou sloužit jako ozdoba do teplé kuchyně, například do pečení nebo jídel z vařených brambor.
Podzim už je v plném proudu a s ním i každoroční úroda dýní. Zpracovat je můžeme nejrůznějšími způsoby, jeden z mých oblíbených je právě dýňový koláč, který je zdravý, výživný a dokonce i chutný!
Pokud se zajímáte alespoň trochu o zdravou výživu, určitě jste se s tímto termínem již setkali. Lyofilizované potraviny si čím dál více získávají popularitu a není se čemu divit!
Šípky jsou plody růže, dokonce i té, kterou pěstujete doma na zahrádce a i ty mají léčivé účinky a dají se sbírat.
Dobromysl, neboli oregano všichni moc dobře známe z kuchyně. Jeho vůni i chuť máme pravděpodobně spojenou hlavně s italskou kuchyní, použít se dá ale i jinak!